We schrijven 16 april 2019, het ontstaan van fanily.

Twee oprichters van Fanily zijn gekleed in voltallig clubtenue in italië voor de returnwedstrijd van een niet nader te noemen club. Dit, omdat de wedstrijd van deze club, spelend in rood en wit, uit Amsterdam, begint om 20.45 uur. 

Enigszins impulsief stapten we op het vliegtuig richting Italië om ons favoriete team aan te moedigen. Dit zónder kaartjes voor de wedstrijd óf een geschikte plaats om de wedstrijd te bekijken. Maar, zo aan de vooravond van een plaats in de halve finale van de Champions League, won onze impulsiviteit het van de realiteit. Daarom zouden we wel zien waar we de wedstrijd zouden kijken. Erbij zijn was een must.

Vliegticket, check. Hotel, check. Italië, here we come! 

Eenmaal aangekomen in dé modehoofdstad van Europa, Milaan, begon de zoektocht naar een geschikte Sportsbar om de wedstrijd te beleven. Dus online gooiden we enkele lijntjes uit, in de hoop een locatie te vinden waar we fde wedstrijd zouden kunnen beleven. Lange tijd verliep deze zoekactie zonder succes. Echter vonden we dan toch een plek om de wedstrijd te kunnen bekijken. Daarom reserveerden we twee stoelen aan de bar. Dit met de verwachting dat er 1. vast wel meer Nederlandse mede-fans aanwezig zouden zijn en 2. dat de Italiaanse fans die er óók zouden zijn, vast niet zouden juichen voor de rivaal uit Turijn. Boy were we wrong…

Omdat we nog de ijdele hoop hadden een kaartje voor de wedstrijd te kunnen bemachtigen, reisden we richting Turijn. Maar, hier won de realiteit het van de impulsiviteit: een kaartje bemachtigen zat er écht niet in. Na een middag op het terras hangen, Amsterdamse kroeg muziek meezingen (lees: mee blêren) en het volgen van het bitterballen-dieet keerden we terug naar de sports bar waar we de twee stoelen aan de bar hadden gereserveerd.

Hier wachtte ons een verrassing. Bij binnenkomst in de sportkroeg, bleek dat de kroeg niet gevuld was met Amsterdammers. Nee, deze bleek gevuld door Italianen in zwart en wit. We namen timide onze plaats aan de bar in. 

Na een weifelend begin van ons favoriete team, met een achterstand tot gevolg, kwamen ze naarmate de eerste helft vorderde beter in de wedstrijd. Het was op dit moment dat we tegen elkaar zeiden: “mochten ze scoren, laten we dan voor de zekerheid maar niet juichen”. Oké, afgesproken.

Maar, net zoals bij menig goed voornemen op 1 januari, ging ook dit goede voornemen vrij snel de prullenbak in. Bij de eerste de beste goal van ons team volgde er een kanonnade aan krachttermen. Met een aantal blikken die konden doden tot gevolg. Dat is eigenlijk waar het idee van fanily al is ontstaan, zonder dat we het doorhadden.

De avond eindigde voor ons in een euforie van exceptionele proporties,

met ons team in de halve finale van de Champions League. Maar deze memorabele avond eindigde toch ook met een gevoel van ‘dit nooit meer!’. ‘De volgende keer kijk ik liever in een kroeg vol mede-supporters’, concludeerden we de volgende dag aan het ontbijt. Terwijl op de achtergrond het normaal zo zonnige Milaan transformeerde in een somber en regenachtig tafereel.

Op die regenachtige lentedag in Milaan, daar is het idee ontstaan van Fanily. 

Volg nu ook onze socials zoals onze instagram en onze tiktok. Of als je écht er helemaal klaar voor bent, ga dan naar onze locatie pagina en vindt jou sportsbar! 

Eigenaar Fanily staand met twee stadionfakkels in de hand